top of page
Search

Milyen eszközöket válassz akvarell festéshez?


A ’kevesebb több’ elve alapján arra bíztatnálak, hogy inkább vásárolj negyed annyi eszközt, mint amennyit hirtelen elképzeltél, de az mindig legyen jó minőségű. Időt és pénzt spórolsz, és az alkotást is jobban fogd élvezni.


Érdemes jó minőségű festéket választani

Az a festék, ami a csomagolásban szép élénk és erős színűnek tűnik, nem biztos, hogy használatkor is az lesz. A termék árából sem lehet mindig reális következtetést levonni, hogy milyen minőséggel találod magad szembe.


Érdemes elgondolkozni azon, hogy az egyik gyártó festéke hogyan tud egyszerre jó lenni és tized annyiba kerülni, mint egy másiké. Elárulom: sehogy. Totál pénzkidobás. Hiába a szuper ötleted és a kreativitásod, száradás után egyszerűen eltűnik a szín a papírodról és nem az lesz a végeredmény, amit elképzeltél.


Aztán néhány próbálkozás után beruházol egy jobb minőségű festékbe és egy perc alatt működik minden. Szerintem egyszerűen hagyd ki azt a lépést, hogy rossz minőségű alapanyagot veszel.

A redukált paletta nem jelent korlátozott festést!


Nem kell elköltened több tízezer forintot ahhoz, hogy elkezdd az alkotást. Kezdeti lépésként szerezz be alapszíneket (más néven elsődleges színeket) és kiegészítésként egy-két olyan színt, ami hasznos, vagy a kedvenced, de nem alapszín (másodlagos színek).


Például ezeket: kobaltkék, kadmiumsárga, kadmiumvörös + magenta, akvamarinkék, égetett umbra, nedvzöld.


A fehéret és a feketét teljesen mellőzd az elején. Akkor igazán friss egy akvarell, ha a fényes, világos területeken a papír fehér színe dereng elő, a nagyon sötét részeknél pedig nem korom fekete lyukszerű folt tátong, hanem egy szépen egymásra épített sötét tónusú színfolt jelenik meg.


A korlátozott palettának rengeteg előnye van. Többek között az, hogy megtanulhatod a színkeverést és szuper összhangban tarthatod a festményed színárnyalatait.

Egyetlen jó ecset!

Na jó, lehet kettő is. Ha kezdésnek egy puha nagy gömbölyű és egy vékonyabb ecsetet vásárolsz, minden fontos dolgot megtanulhatsz velük.



Attól, hogy puha és viszonylag hosszú szőrű, sok vizet – és ezáltal festéket - képes magába szívni, így nem kell gyakran mártogatnod. A másik fontos dolog, hogy ne hulljon a szőre mert az nagyon zavaró, ha festés közben szedegetned kell a papírról.


Ha jó minőségű ecsetet vásárolsz a szőrhullás nem fordul elő. Később lehet bővíteni az ecsetkészletet speciálisabb formájú darabokkal.

Tiszta lappal!

A papírok vastagságát gramm /négyzetméterben mérik. Az akvarellezéshez legalább a 200g / m2 vastagság szükséges. Különben hullámosodik, bolyhosodik és nem bírja el a festékrétegeket.



Lehet kapni ívben és tömbben is. Mindkettő megfelel a célnak, viszont azt érdemes megnézni, hogy a tömbben kapható papír le van-e ragasztva mind a négy oldalán. Ha nincs, akkor érdemes ragasztószalaggal leragasztani, hogy a víz hatására ne ugorjon össze.


Szuper segítség festéskor, egy jó paletta, amin kedvedre keverheted a színeket. Soha ne válassz színes palettát, hiszen akkor nem látod a festék valódi színét. A legjobb megoldás egy mélyedésekkel ellátott fehér műanyag paletta vagy mégjobb, egy kisebb üveglap (az üveg alá

tegyél fehér papírt, hogy ne az asztal színét lásd).


bottom of page